diorg ni yg TERBAEK!! anda? bila lagi?

Sunday, March 2, 2008

tanggungjawab @ komitmen

contengan fatin sulaiman at 2:58 PM

Ok…tiba2 aku trasa nak tulis pasal tanggungjawab…apa yg korg faham pasal tanggungjawab…???misti arr komitmen kan..???ape komitmen tu..??? haa…. Ni yg aku nak sentuh sket ari nieh berdasarkan beberapa insiden yg jdik kat aku beberapa ari lepas… pada aku, tanggungjawab tu ape yg kite trima dari awal, dan kita bersedia utk menggalas nya…contoh nya, kita nak jadik pengarah satu projek, kite volunteer nak pegang tanggungjawab tu…komitmen lak adalalah apa yg kite kena buwa…let say, komitmen kita pada keluarga sebagai ketua keluarga..kite ade komitmen utk menjaga keluarga kite dari sebarang bahaya….haa…nampak x…??? nil ah cara aku bezakan… n if u guys mc made pendapat laen, u guys are most welcome la k…anta je comment n kita bleh panjgkan lagik discussion….

Mana yg lagik penting…???tanggungjawab @ komitmen…??? Pada aku, tanggungjawab laaarrr…cuz obviously korg yg carik tanggungjawab tu kan, bukan ade owank yg sajer2 letak pown…so, when u r the one who seek 4 it, trima n laksanakan sampai abeh laarrr… jgan buat separuh jln n tinggal cuz nnt owank len gak akan d drag masuk…kan susah…?? Btul x…?? jgn kasik owank len buat keje yg bukan keje diorg k…??? tanggungjawab ni actually lagik berat bebanding komitmen…

komitmen, benda tu sedia ada..sejak dari azali lagik, so memg kita x bleh elak…n ALLAH S.W.T letak tu misti arr bersebab…sebab DIA tau kita mampu nak buat, nak galas, nak tanggung…..so, its not going to be any problem 4 anybody to carry…

compare to tanggungjawab, tanggungjawab nieh kita yg carik…n kita akan carik benda yg kita rasa kita mampu..mcm na kita tau kita mampu..?? tadak sapa yg lbih kenal diri kita labih dari insan yg kita nampak kat cermin bila kita tgk cermin…faham maksud aku…??? Kita ada akal utk d gunakan,bersyukur lah sbb kita ja satu, satunya hamba ALLAH kat muka bumi nieh yg mampu berfikir….cuba tgk pokok, haiwan, lagit, boleh ker diorg berfikir…??? So, 2 make things easier, fikir la sblum membuat keputusan nak galas ape2 tanggungjawab pown…

nawaitu tu yg sgt penting…sbb ape..??sbb dia yg akan menentukan hala tuju kita nanti… xkan nak amik tanggungjawab jadik pengarah projek sebab nak glamour lak kan??? Nak glamour, tapi keje xbleh buat..ape kes??? Sape yg nak tanggung malu nanti..??? so, sblum korg glamour sbb projek x jln, better pakai jer benda yg ALLAH kasik dlm tengkorak korang k…sgt bermakna tu…bukan sume makluk yg dpt tau…

so, bertanggungjawablah……


1 nasik tambah on "tanggungjawab @ komitmen"

ctm-cakon on March 10, 2008 at 5:22 PM said...

~~akak sokong! mmg tggjwb la yg penting...dah amik tggjwb tu, pikul la dgn baik...biase org nie die suke tggjwb tu dsbbkn name smata2, tp keje ntah pape jerk... ;p;p

~~tp bile dh de tanggjwb, scara xsengaja, komitmen pun de jgk la...

~~tp ssh gak nk beza kan kedua2 nie...

~~tlalu tersirat...

 

dunia maya fatin Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez