diorg ni yg TERBAEK!! anda? bila lagi?

Saturday, July 16, 2011

PTD Result

contengan fatin sulaiman at 8:52 AM 5 nasik tambah
agak sedih... tp tak pa...tak ada rezeki kali ni.. rezeki mungkin masih di perniagaan muhar sdn. bhd. lots more tenders coming. nak cuba dapatkan dulu.. insyaAllah...

sedikit down...

Tuesday, June 21, 2011

temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD M41)

contengan fatin sulaiman at 7:37 PM 4 nasik tambah
Salam.. entry ni berkenaan interview PTD yg fatin attend 15 Jun 2011 yang lepas. seawal jam 630am, mak dah start enjin kereta dan kami dah ready nak pegi wisma persekutuan di Alor Setar. terpaksa gerak awal since alor setar akan jam pada pagi hari dan mak adalah seorang driver yg sangat berjaga-jaga, jadi, paham la sendiri. seawal 715am kami dah berada di perkarangan wisma.

to be frank, sepanjang perjalanan tu, fatin baca notes mengenai 1Malaysia dan NKRA dalam kereta. suma tu fatin dah save dalam pdf file then download masuk hp. so, senang nak study masa on the way ke alor setar. sampai ja di wisma, fatin ngantuk sangat dan terus tidur.. huhu... tak tahan gila ngantuknya. kemudian, pusing2 sat cari newspaper. nak gak bwat last preparation tapi gagal ditemui. so, pasrah ja. dalam 745am, mak temankan ke lift dan selepas amik restu mak, terus fatin naik tingkat 8, bahagian temuduga SPA. agak ramai la yg datang sebab ada lg 2 jawatan lain yg interview on the same day (pegawai bomba & pembantu pegawai tadbir)

lepas dah mendaftar dengan urusetia, fatin pun duduk la di kalangan org lain. thank god yg sebelah fatin tu pun datang utk interview PTD. seorang lecturer dari AIMST university. suka character dia, bersahaja but professional. tp dalam hati ada rasa tergugat sebab kami adalah competitors.. huhu.. tp xpa la, persaingan sihat.

dalam 820am, kami di beri taklimat oleh interviewers. n guess what, interviewer adalah Tan Sri Jamaluddin himself, chairman of SPA. memang scary la kan. another one is a ptd officer from Ministry of Human Resource. both of them are kinda friendly. so, fatin dah dapat bayangkan who this interview will be carry on.

fatin dapat no3, so, dalam pkul 940am, tiba giliran fatin. this is the best part that i can stil remember...

Tan Sri :: so, ur name is Fatin. bla.. bla.. bla.. (i lil bit of my family background)
Me::jawab ja ap yg di tanya..
tan sri::why do u want this job? since sekarang u dah ada quit secure job with a good salary for a fresh grad...
me::erm.... bla.. bla.. bla... (censored)
tan sri:: what is ur position now in the company? tell me about ur job scope..what do u do.. how do u control ur quality n bla..bla..bla.. (smua pasal kerja skarang)
me::answer...
tan sri::ok suhaimi.. ur turn (en. suhaimi is another interviewer from MOHR)
En. Suhaimi::so fatin, ur degree is in international relation. what do u think of our current foreign policy hold by najib compare to mahathirs n pak lahs.?
me::bla..bla..bla.. dis n that..dis n that...
En. Suhaimi::if u are to be placed in any of our embassy, what would u do to promote m'sia?
me::bla..bla..bla.. (mengarut)
En. Suhaimi::what to do think about the government decision in appointing politicians to be ambassadors? have u been to IDFR?
me:: (ni yg plg ak tak puas ati dr dulu, so, semestinya tak setuju n i gave the why) IDFR dah kantoi..malu sekejap..lupa what idfr is... demmit!
-back to tan sri-
tan sri::if u are given the opportunity to choose any of the eight PTD fields, which one will u choose n y??
me::pembangunan sumber manusia dan organisasi... because...bla..bla..bla..
tan sri::u seems like u really love management.
me::yes..because..bla..bla..bla..
tan sri::so, thats all.. do u have any question to ask us fatin?
me::yes..i just want to know...bla..bla..bla..
tan sri::hhmm...ok..its like this..bla..bla..bla..so, do u have anything else to ask?
me::i think thats all.. thank u so much.. assalamualaikum...
<>

so, from what i can conclude, it is not easy to be a PTD Officer. they will assess u the moment u step into the room. tak meletak 1 harapan yg sangat tinggi adalah satu jalan selamat. from what tan sri told us masa taklimat that day, only 192 were selected from the PAC and they only will select 70 out of that. we have 21 candidates from Northern part and out of that, only the lucky 8 will be selected. huhu... tough kan? dah jauh fatin datang. kalau rezeki hanya sampai interview saja, fatin terima seadanya. kalau rezeki ada untuk jadi PTD Officer, alhamdulilah... tu semua rezeki mak ayah fatin... result akan keluar next month... insyaAllah.. amin.. till then..

assalamualaikum...

Tuesday, June 7, 2011

somehow

contengan fatin sulaiman at 6:28 PM 0 nasik tambah
salam... hai dear readers.. currently fatin ada d pizza hut parit buntar, perak. saja datang cni alone nak isi masa lapang. straight away datang lepas keja td. dis past few days, agak exhausted dengan workloads. bukan ada apa sangat pun dengan kerja tapi bila diri sendiri yg jadikan kerja tu 1 beban, ni la hasilnya. haha..gelakkan diri sendiri.  PTD Interview is next weeK N seriously, i m not well prepared. tp fatin akan make sure fatin xkan di malukan depan penalist nnt. its a matter of life n death anyway... so, wish me luck k. smenjak 2 menjak ni atI dok tringat nk beli android. naK simpan duit La ckit2. mana la nk tau ada rezeki nnt Nak pakai android kan.. hehe...

Wednesday, May 18, 2011

PREPAC!

contengan fatin sulaiman at 8:30 AM 3 nasik tambah
Alhamdulilah... terima kasih ayah dan mak...

Thursday, April 28, 2011

Kisah koma

contengan fatin sulaiman at 1:39 PM 2 nasik tambah
salam.. this few days, malas nak blogging. seriously, sangat malas.. tapi, saja la kali ni, nak blog sikit2..

sedetik lebih.. sedih... frustrated. pilihan itu ada, sangat ada terbentang luas di depan mata. yang mudah, yang mencabar, yang payah dan tak lupa jugak sangat mudah. sangat mudah pulak tu. tapi aku pilih yang payah dan sangat mencabar kerana aku yang mula dari awal. aku akan habiskan apa yang aku mula. bukan aku untuk tarik diri bila kisah dah setengah jalan. kisah ni ada lagi separuh, dah hanpir ke klimaks tapi aku hancurkan dengan sedikit tindakan bodoh yang pada mulanya aku anggap tak membawa kesan besar.

kisah aku perlu aktor. perlu pelakon. tapi ada aktor utama yang tarik diri, pilih untuk undur saat cerita dah sampai di klimaks di mana kehadiran dia sahaja yang akan melengkapkan. peranan aku dah hampir ke akhir dan bilamana spotlight akan terarah kepada dia, dia lari membawa sekeping hati. siksa aku! aku buntu.

mahu penuhi permintaan nya atau terus memujuk? aku bukan pengalah dan aku masih berpegang untuk habiskan apa yang aku mulakan. banyak dah aku laburkan untuk kisah ini, tak mungkin aku akan rugi. modal aku dah dihabiskan aktor itu tapi dia enggan berikan komitmen. kenapa? mengapa masa aku pelakon utama kau julang dan sekarang bila masa kau, kau mudah untuk undur?tak boleh berfikir mengenai modal aku? walau sekupang tidak aku mintak dari kau, walhal telah ku janji untungnya nanti pasti kau terima bahagian yang lebih besar. separuh untung telah kau enjoy, jadi sekarang aku butuh bahagian kecil untung ku. tak banyak, sedikit bahagia.

sedari awal pelaburan, kita bersama menempuh yang pahit, yang payah, yang susah, yang mencabar. aku kira kau dah banyak support aku dari mula, tapi mengapa berhenti? jatuh bangun aku tak pula aku tarik kau masuk, aku hanya mahu kau jadi pelaku adil walau bahagian kau nanti lebih. senyum di wajah kau adalah sinar mentari dalam kisah kita.

andai aku mampu, akan aku kerja seumur hidup untuk membeli sehari bersama kau untuk habiskan kisah kita. pulanglah aku rindu~

::this post is really something. really::

Saturday, March 26, 2011

Pre Pac

contengan fatin sulaiman at 10:57 PM 2 nasik tambah
salam.. hi readers.. just a simple post. sekarang ni fatin di INTURA, Sg. Petani. sedang menghadapi Pre Pac test untuk PTD M41. mula-mula sangat la takut nak datang, sebab fatin expect everyone will be like sombong and most of the akan ada banyak pengalaman pre-pac sebelum ni.

masa taklimat, semua nampak scary since semua orang cakap english with each other dan masa tu fatin baru ja nak panaskan my english speaking skill. fatin lambat ckit nak dapat momentum bercakap dalam english ni. tapi, alhamdulilah, i managed to survive in the english spoken crowd. huhu.... the recipe is simple, jangan takut untuk jadi diri sendiri dan jangan rasa rendah diri walaupun tau orang lain ada 1001 kelebihan compared to u. just be urself, then the miracles will come. trust me.

so, basically, pre pac is about stand b4 the others. show everyone who u are and what u got. kena tunjuk leadership skills, confidence level must be very high, idealistic and strong phisical capabilities to be in the spotlight. am i good enough? entah..huhu....

i tried my best, so just wait and see the result. i am doing this for my family. so mak dan ayah, this is for u guys~ lots of loves, FATIN

Wednesday, March 23, 2011

Umrah

contengan fatin sulaiman at 9:25 AM 1 nasik tambah

salam.. hai readers... just a piece of my mind nak di kongsi bersama dengan rakan-rakan readers. dua tiga hari ni fatin teringin nak pergi vacation. ye la, rasa macam too much workloads and they actually killing me.. huhu.. rasanya dah terbentuk garis-garis halus kat muka ni, 23 tahun pun belum masuk lg tapi dah berkedut.. huhu.. what to say.. so, back to the vacation story yang bertujuan untuk berehat dan menenangkan fikiran.. so, mula la fatin list kan beberapa tempat percutian yang agak ok and of course affordable untuk fatin pergi. datang la Pulau Pinang, Cameroon Highland, Ipoh and Pulau Pangkor. dah siap buat bajet dan deal dengan few friends who are having the same situation dengan fatin. dan alhamdulilah, mereka pun dah setuju.. mungkin awal May kot kami pegi. and suddenly, it happens....


yesterday, lepas office hour, fatin tinggah kedai makan nak beli makanan sebab malas nak masak plus hujan, so, lagi super malas.. huhu... kemudian, tengah sembang dengan few friends, fatin dapat 1 phone call yang mengejutkan dari seseorang. let call this person "Reminder". Reminder call ajak fatin vacation, dan memang la best kan orang ajak. kemudian fatin bg la suggestion kat dia untuk ikut fatin pegi berehat this coming May, yang paling mengejutkan adalah dia pun ada plan dia sendiri. dia ajak fatin ikut dia and kumpulan dia pergi Umrah June ni. Omaigod.. masa tu dah la hujan, fatin pun tahan ja air mata ni. kalau tak, memang turun sama laju dengan hujan... masa tu terus rasa tenang sikit. mungkin tu la ketengan yang sepatutnya fatin cari. bukan pegi holiday kat pulau or tempat pecutian lain, Umrah adalah sebaik-baik percutian mencari ketenangan.


walaubagaimanapun, fatin terpaksa turn Reminder down sebab duit tak cukup lagi nak pergi umrah. takut pulak nanti pakai savings dan kemudian ada apa-apa jagi, masalah la pulak kan. so, Reminder, u go first and thank u so much for asking me. u are actually the best! huhu... so, fatin meng-cancel fatin punya so called vacation untuk berehat this May dan mula buat satu akaun simpanan untuk Umrah. doakan fatin... amin


p/s::dalam kita sibuk mengejar dunia, kita sebenarnya lupa pada akhirat. astaghfirullahhalazim... insyaAllah... masa itu akan tiba~


p/s::selamat berjaya kepada adik-adik yang akan amik result SPM hari ni!!
 

dunia maya fatin Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez