diorg ni yg TERBAEK!! anda? bila lagi?

Tuesday, June 21, 2011

temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD M41)

contengan fatin sulaiman at 7:37 PM
Salam.. entry ni berkenaan interview PTD yg fatin attend 15 Jun 2011 yang lepas. seawal jam 630am, mak dah start enjin kereta dan kami dah ready nak pegi wisma persekutuan di Alor Setar. terpaksa gerak awal since alor setar akan jam pada pagi hari dan mak adalah seorang driver yg sangat berjaga-jaga, jadi, paham la sendiri. seawal 715am kami dah berada di perkarangan wisma.

to be frank, sepanjang perjalanan tu, fatin baca notes mengenai 1Malaysia dan NKRA dalam kereta. suma tu fatin dah save dalam pdf file then download masuk hp. so, senang nak study masa on the way ke alor setar. sampai ja di wisma, fatin ngantuk sangat dan terus tidur.. huhu... tak tahan gila ngantuknya. kemudian, pusing2 sat cari newspaper. nak gak bwat last preparation tapi gagal ditemui. so, pasrah ja. dalam 745am, mak temankan ke lift dan selepas amik restu mak, terus fatin naik tingkat 8, bahagian temuduga SPA. agak ramai la yg datang sebab ada lg 2 jawatan lain yg interview on the same day (pegawai bomba & pembantu pegawai tadbir)

lepas dah mendaftar dengan urusetia, fatin pun duduk la di kalangan org lain. thank god yg sebelah fatin tu pun datang utk interview PTD. seorang lecturer dari AIMST university. suka character dia, bersahaja but professional. tp dalam hati ada rasa tergugat sebab kami adalah competitors.. huhu.. tp xpa la, persaingan sihat.

dalam 820am, kami di beri taklimat oleh interviewers. n guess what, interviewer adalah Tan Sri Jamaluddin himself, chairman of SPA. memang scary la kan. another one is a ptd officer from Ministry of Human Resource. both of them are kinda friendly. so, fatin dah dapat bayangkan who this interview will be carry on.

fatin dapat no3, so, dalam pkul 940am, tiba giliran fatin. this is the best part that i can stil remember...

Tan Sri :: so, ur name is Fatin. bla.. bla.. bla.. (i lil bit of my family background)
Me::jawab ja ap yg di tanya..
tan sri::why do u want this job? since sekarang u dah ada quit secure job with a good salary for a fresh grad...
me::erm.... bla.. bla.. bla... (censored)
tan sri:: what is ur position now in the company? tell me about ur job scope..what do u do.. how do u control ur quality n bla..bla..bla.. (smua pasal kerja skarang)
me::answer...
tan sri::ok suhaimi.. ur turn (en. suhaimi is another interviewer from MOHR)
En. Suhaimi::so fatin, ur degree is in international relation. what do u think of our current foreign policy hold by najib compare to mahathirs n pak lahs.?
me::bla..bla..bla.. dis n that..dis n that...
En. Suhaimi::if u are to be placed in any of our embassy, what would u do to promote m'sia?
me::bla..bla..bla.. (mengarut)
En. Suhaimi::what to do think about the government decision in appointing politicians to be ambassadors? have u been to IDFR?
me:: (ni yg plg ak tak puas ati dr dulu, so, semestinya tak setuju n i gave the why) IDFR dah kantoi..malu sekejap..lupa what idfr is... demmit!
-back to tan sri-
tan sri::if u are given the opportunity to choose any of the eight PTD fields, which one will u choose n y??
me::pembangunan sumber manusia dan organisasi... because...bla..bla..bla..
tan sri::u seems like u really love management.
me::yes..because..bla..bla..bla..
tan sri::so, thats all.. do u have any question to ask us fatin?
me::yes..i just want to know...bla..bla..bla..
tan sri::hhmm...ok..its like this..bla..bla..bla..so, do u have anything else to ask?
me::i think thats all.. thank u so much.. assalamualaikum...
<>

so, from what i can conclude, it is not easy to be a PTD Officer. they will assess u the moment u step into the room. tak meletak 1 harapan yg sangat tinggi adalah satu jalan selamat. from what tan sri told us masa taklimat that day, only 192 were selected from the PAC and they only will select 70 out of that. we have 21 candidates from Northern part and out of that, only the lucky 8 will be selected. huhu... tough kan? dah jauh fatin datang. kalau rezeki hanya sampai interview saja, fatin terima seadanya. kalau rezeki ada untuk jadi PTD Officer, alhamdulilah... tu semua rezeki mak ayah fatin... result akan keluar next month... insyaAllah.. amin.. till then..

assalamualaikum...

4 nasik tambah on "temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD M41)"

AA on June 22, 2011 at 11:04 PM said...

all the best.soklan agk scary la..huhu

fatin sulaiman on June 22, 2011 at 11:32 PM said...

AA:: thanx!! dia tnya soalan based on kita nya degree background. memang padan muka la klau dah lupa ap yg kita balaja msa degree dlu.. huhu..jgn risau..insyaAllah...

didieadila on July 1, 2011 at 7:42 AM said...

aku bangga ngn hg ayi =')

Dewi Aja on January 18, 2016 at 3:36 PM said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

 

dunia maya fatin Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez