diorg ni yg TERBAEK!! anda? bila lagi?

Friday, November 28, 2008

all about R.E.S.P.O.N.S.I.B.I.L.I.T.Y

contengan fatin sulaiman at 6:40 PM

its all about responsibility.apa yg anda faham dengan this thing so called responsibility a.k.a tanggungjawab? hmm..pada aku, tanggungjawab tu adalah satu yg sangat aneh sampai kadang-kadang akan berlaku perselisihan faham mengenai tanggungjawab. bagi aku juga, tanggungjawab merupakan satu janji yg telah dibuat setelah kita menerimanya. let me explain it more detail...

its all about responsibility.apa yg membuatkan tanggungjawab tu membawa kepada perselisihan faham ataupun pergaduhan? menurut pandangan aku, ini disebabkan apabila terdapat insan2 yg mengabaikan tanggungjawab mereka hingga membuatkan ada yg lain terpaksa memikul tanggungjawab yg telah diterima. tak adil bukan? sebagai manusia, kita diberikan pelbagai perasaan tidak terkecuali perasaan dengki dan sakit hati. ini bukan sebab iri hati atau apa, tapi kerana terpaksa menanggung tanggungjawab org lain berikutan arahan pihak atasan, let say utk menyempurnakan sesuatu projek yg mempunyai dateline atau tugasan berisiko. mereka yg sepatutnya memikul tanggungjawab itu hanya lepas tangan dan ini yg akan menghasilkan persengketaan. teruk bukan?

its all about responsibility. tanggungjawab menurut aku adalah satu janji. cuba baygkan anda menerima satu jawatan, anda ibarat berjanji utk memegang jawatan itu dengan penuh dedikasi. janji itu kita pegang sehingga kita mendapat satu janji yg lain atau berhenti dari memikul tanggungjawab yg diberikan at the 1st place td.

hmm...situasi yg sama berlaku pd sem ni. betapa aku rasa janji aku telah selesai dan aku terpaksa memikul janji org lain. sangat tidak adil. org lain itu hanya goyg kaki n by the time project dah nak siap, tiba2 dia muncul in the middle of nowhere. sangat tak adil. aku tak kisah memikul tanggungjawab dia pada mulanya tetapi pabila ada suara2 sumbang yg mengejek aku, aku jadi panas. sebagai contoh, projek kunjungan budaya ke Hong Kong. tanggungjawab tamat tatkala aku menyerahkan laporan, surat dan semua wang yuran kepada bos. tetapi perkara sebaliknya berlaku apabila pengarah dan timbalan pengarah yg merupakan tunggang utama projek ini hilang entah ke mana. aku ditolak, dan atas alasan aku junior yg perlukan ilmu, aku disuruh memangku. sangat tidak adil bukan? baik, aku korbankan masa, tenaga, wang dan mungkin sedikit pelajaran utk projek ini. hasilnya "Hei Fatin, ko tak pegi, ko pulak yg penat2 kat sini kan? hahaha".. ini balasannya..... anda fikirkan sendiri, letakkan diri anda di tempat aku dan rasakan. ditertawa.......ditertawa kerana memikul sebuah tanggungjawab. hanya ingin membantu, tapi diejek... inilah dia, penangan tanggungawab yg aku pegang kemas...

jadi, apa pengalaman anda mengenai dis things so called "RESPONSIBILITY"

4 nasik tambah on "all about R.E.S.P.O.N.S.I.B.I.L.I.T.Y"

zairi on November 29, 2008 at 8:28 AM said...

argghh...aku sakit ati kalo benda macam gampang ni terjadi!! kadang kala kita x perlu skema sangat.dunia pelajar selalu terjadi macam ni.dah macam kes buli.time belajar dulu, aku bernasib baik x penah kena macam ni. sebab aku duduk dalam kelompok budak nakal+baik.supaya orang pikir 2~3 kali nak kena kana kita.

gambateme~fatin on November 29, 2008 at 12:53 PM said...

ahaks... zairi..zairi..kalau la aku ader that kind of value, kan senang? huhu.. tp kan, aku rasa aku ada perangai mcm tu, cuma perasaan tak sampai hati tu lebih dominan dalam diri aku. wawawa.. dats the biggest mistake

faizi on November 29, 2008 at 4:53 PM said...

mungkin aku kurang membantu....
tapi aku akan tetap bersamamu menghulurkan semangat..

gambateme~fatin on November 29, 2008 at 9:42 PM said...

thanx dear~~

 

dunia maya fatin Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez